Wednesday, December 5, 2012

Pendang Lake Resort

Assalamualaikum wbt.

Ni saja nak buat publisisti percuma untuk Pendang Lake Resort. Kalau tuan/puan nak berehat dalam suasana tenang tapi dalam pekan , dekat dengan orang yang tak berapa ramai, datanglah berehat sehari dua di Pendang Lake Resort.

Lokasinya di Pekan Pendang, belakang Petronas Pekan Pendang. Tempatnya tak le hebat macam Sunway lagoon, Lost world of Tambun, tapi kalau nak rilex, sambil memancing, ronda-ronda kawasan bendang, beli belah di pekan Nat (pekan sehari / pasar lambak siang hari / rombengan/ tamu) , sambil tu boleh contact kawan lama mai bersembang tepi tasik.

Atau bila mai makan kenduri di Pendang atau Alor Setar atau Yan, carilah Pendang Lake Resort, Homestay pun banyak la ni, tapi mai lah berehat di Pendang Lake Resort.

Sebelah malam boleh pi Masjid Pekan Pendang, kena time Guru mengajar boleh dengar, tak dapat banyak, dapat sikit ilmupun jadilah, nak makan tak jadi masalah, tak mau makan di resort, pi makan di warung, kedai makan Islam bersepah-sepah, kedai makan siam budha tak dak dalam pekan pendang, mau kalu pi ke Sg Tiang, Pdg Durian, Kg China, awas le sikit kedai siam budha banyak kut tu.

Tapi kalau boleh pi le kedai makan orang tempatan, bukan kedai masan siam Patani, kesian kat orang tempatan, buka kedai makanpun orang tak mau mai makan, depa dok suka pi kat tom yam Petani.
bukan nak boikot kedai depa, depa pun Islam macam kita, tapi kalau kita pi kedai orang kedah, lega sikit depa, zakat depa bagi, sedekah depa bagi, orang petani bawa balik duit ke tempat depa, itu saja.

Kalu dari KL turun tol Pendang,  ikut tanda arah, belok kiri ke Pendang, belok kanan ke Kota Sarang Semut. Pendang ke Kota Sarang Semut 7 km lebih.  Ke Kota SS, jumpa Kokbah, Bukit Choras (kg saya le tu),  jumpa Pulau Jerat (tempat ni ramai yang dah tak tau) baru jumpa kota, kemudian boleh pi Kuala Sala.

Kearah Pendang, belok kiri, jumpa Batu Menunggul, lepas tu Simpang bukit Raya, simpang Air Putih, baru jumpa Pendang, 2 km lebih. Kalau tanya orang Pendang Lake Resort, ada juga yang tak tau, Tanya Kolam Mada, orang tua-tua mungkin tau, orang muda gerenti tak tau, di Pekan pendang, bukan semua orang pendang. Sejauh Sg Tiang, Kubur Panjang mai berbelanja di Pekan Pendang. panduan lokasi , di sebelah tapa pekan nat, sebelah stadium Pendang. Dari Alor Setar dalam 25 km saja.

Mai le jangan tak mai, bila hampa mai, belanjalah lebih sikit, beli kuih muih di gerai, makan banyak-banyak, tak habih berapa duit..aeh.., sedekah lebih sedikit dalam tabung masjid, kalau nak bersembang macam kenai lama, orang Pendang tak kesah, depa kut ni cepat mesra, kena gaya, depa ajak pi makan nasi rumah depa.

Boleh mengail ikan dalam lake, atau mengail ikan puyu cara orang kampung dalam sungai dan bendang berdekatan. Kayakpun boleh. Patang boelh join geng main sepak raga.

Ada klinik 24 jam, ada ibupejabat polis, ada klinik daerah (pusat kesihatan daerah), ada bomoh, ada tukang urut (bukan rumah urut) ada atm kad, BSN, CIMB, Agro, Maybank-di petronas. Nak beli kain baju murah, lebih murah dari Nilai 3, atau Jln Masjid India, Jln Tunku Abdul Rahman, ada di pendang. Tapi saya tak rekomen sangat, sebab tak untungkan penduduk Islam tempatan.

Kos dari KL, tol tak sampai RM 50, minyak lebih kurang tu juga, pergi balik baru RM 100, sewa bilik di PLR , RM 100, makan sehari RM15, beli durian RM 20, sedekah di Masjid RM10 , alah.. tak berapa duit, yang penting, pengalaman baru, rehat dan kawan serta kenalan baru.Selamat datang ke Kedah , Pendang lake Resort.  (sewaktu artikel ini ditulis, saya tak ada maklumat terkini tentang PLR, boleh search di internet

No comments:

Post a Comment