Wednesday, September 10, 2014

Menghantar Jemaah Ke Tanah Suci Makkah

 
Assalamualaikum wbt.
 
 
10/09/2014 - Masjid Al-Jawahir, Pengkalan Balak, Melaka.
 
 
Pasangan jemaah ke tiga yang memilih masjid sebagai 'tempat mula musafir' untuk menunaikan fardu haji. Hj Yusuf dan isteri adalah ahli qariah masjid yang istiqamah solat berjemaah di masjid Al Jawahir. 
 
 
 
 
 
 
Selepas solat zuhur imam Hj Ibrahim membacakan doa selamat serta di aminkan oleh jemaah yang hadir.


 
saudara mara Hj Yusuf yang bersedia untuk menghantar ke Kelana Jaya.
 
Doa saya, semoga Allah memudahkan perjalanan dan ibadat, semoga mendapat haji yang mabrur.
 

Monday, September 8, 2014

Bersahabat baik, adakah sampai sanggup bermadu ?



 
 
 
Assalamualaikum wbt.

Persahabatan adalah satu anugerah Allah yang tak terhingga. Jika persahabatan itu dihalakan kerana Allah swt, sudah tentu banyak pahala yang dapat dituai.

Mengingati Allah dan saling ingat mengingati sahabat untuk mengingati Allah adalah nikmat dalam persahabatan. Sebaliknya jika sahabat hanya kamcheng dalam urusan duniawi, sudah tentu lahga sahaja.

Wanita sering mempunyai sahabat, kerana sifat kasih sayang semulajadi yang ada dalam diri mereka memudahkan mereka bersahabat. Sering kita lihat wanita yang bersahabat selalunya akan berdua- duaan kemana sahaja dengan sahabatnya. Ke kafe, ke pantry, ke kedai hatta ketandas sekalipun mereka akan pergi berdua.
Diringkaskan cerita.
Gambar hiasan sahaja.
 
Anda sebagai sahabat kepada seorang andalusia, seharusnya bertindak bijak iaitu mencari jodoh kepada sahabat anda, bukan mengongkong dia dari mencari pasangan, kalau asyik berkepit dengan anda bagaimana orang lain hendak menghampiri sahabat . Jika lelaki cuba mengusik-usik sahabat tadi anda larang lebih dari menjaga madu sendiri, apa ke hal ?
Kalau anda betul sahabatnya kongsilah suami dengannya.  Ada sanggup ? Kalau tak sanggup jangan cuba menghalang orang lain yang sanggup untuk memperisterikan si Andalusia tadi. Seorang Andalusia agak sukar bertemu jodoh kerana lelaki sebaya dengannya kebanyakan sudah berkahwin, kecuali ditakdirkan jodoh dengan lelaki muda, bagi saya lelaki muda yang memilih Andalusia telah melakukan ‘kesilapan’ besar.
Lelaki normal selalunya akan berkahwin seawall usia 25 thn, kalau sampai 40 thn belum kahwin, ada masalah organ le tu,  bahasa kasarnya, mati pucuk le tu.
Bukan tiada orang yang sanggup berkongsi suami dengan sahabat sendiri. Meskipun ada tetapi jarang kita dengar, ada satu kes di negeri utara tanah air, seorang wanita sanggup berkongsi suami dengan seorang sahabatnya  (seorang Andalusia) , pada awalnya bermadu tadi cukup indah untuk mereka berdua, malangnya apabila Andalusia tadi mula mahu menguasai dan minta samarata seperti madunya, terjadilah perbalahan antara madu dan berakhir dengan perceraian. Isteri tua kena cerai. – ini tidak adil.
Kepada yang ada sahabat Andalusia, fikir-fikirkan lah.
 
 




Wednesday, September 3, 2014

Tanda -tanda kekuasaan Allah



 
Assalamualaikum wbt
 



Dan di antara tanda-tanda yang membuktikan kekuasaanNya (menghidupkan kamu semula), bahawa Ia menciptakan kamu dari tanah; setelah sempurna sahaja peringkat-peringkat kejadian kamu, kamu menjadi manusia yang hidup bertebaran di muka bumi. Ar rum:20













Dan di antara tanda-tanda yang membuktikan kekuasaannya dan rahmatNya, bahawa Ia menciptakan untuk kamu (wahai kaum lelaki), isteri-isteri dari jenis kamu sendiri, supaya kamu bersenang hati dan hidup mesra dengannya, dan dijadikanNya di antara kamu (suami isteri) perasaan kasih sayang dan belas kasihan. Sesungguhnya yang demikian itu mengandungi keterangan-keterangan (yang menimbulkan kesedaran) bagi orang-orang yang berfikir. Ar rum: 21







Thursday, August 28, 2014

Gambar di Fb di 'save' bukan muhrim


Assalamualaikum wbt.

Ini bukanlah isu baru yang diperkatakan oleh pengguna media maya. Kerap gali foto atau gambar sesorang diguna atau diambil untuk tujuan yang berbagai.

Kadang diguna oleh facebooker untuk dijadikan foto sendiri (menyamar), kadang diguna oleh blogger sebagai gambar hiasan, kadang diambil oleh secret admire untuk kenangan. Kadang-kadang dipotong kepala, dipotong badan, dipotong kaki, tangan dan macam-macam potong untuk satu photoshop yang lebih mengancam.

 
Gambar hiasan, kan buruk bila kena tutup mata.
 
 
 
Gambar hiasan , Comel pada matanya.
 
Adakah ‘mangsa’ perlu merasa kecil hati ?.

Tiada undang-undang yang melarang seseorang dari berbuat demikian, jika tiada undang-undang maka sukar untuk disalahkan dimahkamah. Kesimpulannya perbuatan tersebut tidak salah dari segi undang-undang.

Adakah tidak beretika ?

Lihatlah kepada tujuan gambar tadi digunakan, jika untuk mengaibkan atau memfitnah mangsa ,  sudah tentu tidak beretika dan berdosa, kalau sekadar dijadikan hiasan kepada artikel yang dipost, masih boleh diterima. Surat khabar dan majalah kerap menggunakan gambar-gambar tertentu dan dikoute sebagai gambar hiasan, selalunya gambar tersebut ada kaitan dengan artikel tersebut dan tak kurang juga gambar yang diletakkan walau disebut sebagai gambar hiasan, ianya dapat ditanggap sebagai sindiran kepada mangsa, pun begitu tetap juga tak dapat dibuktikan dimahkamah.

Bagaimana kalau gambar di ambil oleh secret admire ?

Mangsa memberitahu saya, katanya   “awak tak perlu simpan gambar saya kerana awak bukan muhrim saya”.

 Gambar mangsa telah diambil oleh seorang lelaki yang meminatinya dan jatuh hati kepadanya. Saya menyoalnya, kenapa awak tak fikir semasa awak upload gambar kedalam facebook dahulu yang gambar awak dilihat oleh jutaan manusia yang boleh akses di internet. Sekali search nama awak, beribu-ribu wajah akan dipaparkan.

Adakah yang melihat gambar awak itu semua adalah muhrim awak kecuali seorang yang awak tak suka tadi ?. Adakah awak pasti yang dia saja yang simpan gambar awak ?.

Syarifah Aini meminta supaya gambar lama beliau yang tak menutup aurat dipadamkan, Flexia meminta gambar bogelnya  dipaadamkan, agak mustahil untuk berbuat demikian. Adakah semua filem yang dilakonkan oleh beliau perlu diblurkan bahagian aurat yang terdedah ?. Kalau sudah insaf berserah sajalah kepada Allah, mudah-mudahan Allah memelihara aib dimasa lalu.

“Saya upload gambar untuk kawan yang friends dengan saya” Katanya lagi. Biar apapun kenyataan awak, awak tetap tak boleh salahkan orang lain. Media social digunakan secara terbuka bukan untuk orang tertentu sahaja, meskipun awak blok dari dimasuki oleh orang yang awak tak suka, ia tetap boleh diakses oleh google. Namanya pun ‘ GO GIRL’ , memang gambar wanita/perempuan yang menjadi buruan di media social, kalau gambar saya, siapapun tak minat, kecuali ahli keluarga, kawan, sahabat dan kenalan saja mungkin ‘save’ gambar tersebut.

Kesimpulannya jangan marah dan pandang serong orang yang ‘save’ gambar awak dari internet.

Saya pasti orang yang ambil gambar awak tak berniat jahat terhadap awak, sekadar untuk menarik perhatian awak saja. Tak perlulah awak rasa kecil hati, marah atau sebagainya, berlapang dada saja lah.

 

Monday, August 25, 2014

Banjir atas jalan

Assalamualaikum wbt.
23 Ogos 2014 Pukul 3.00 pm, Taman perumahan Kulim Hi Tech,
Saya menghadiri majlis kenduri kesyukuran / kenduri nak pi Haji rumah kakak dan abang ipar di Tmn Kulim Hi Tech berhadapan dengan Hospital Kulim. Hujan lebat mulai turun sejak pukul 2.00pm, ketika saya baru sampai, akhirnya jadilah seperti dalam gambar dibawah. Walau bagaimanapun selepas waktu Asar, air yang penuh atas jalan tadi mulai surut.
Punca kejadian adalah kerana saluran air dari jalan nak masuk ke longkang tersumbat. Beberapa penduduk taman telah membuka saluran air dengan menjolok semua saluran yang tersumbat.




 
Doa untuk Abang Ipar dan Kakak; semoga semua amal ibadat diterima Alla swt dan mendapat haji mabrur.

Thursday, August 21, 2014

Ya Allah, so sweets.

 
Ait.. pasaipa padam mata pulak .. gambar hiasan


Assalamualaikum wbt.

Tidak pernah terfikir ada gadis yang sanggup menawar diri untuk diperisterikan hanya dengan 3 syarat. Syaratnya amat mudah. Namun  jika gagal memenuhi syarat tersebut perkahwinan akan terbatal dan bakal menerima hukuman.

Maka ramailah lelaki baik muda dan tua , handsome dan biasa,  alim dan jahil datang untuk mendengar syarat-syaratnya.

Diumumkan syarat-syaratnya seperti berikut;

Calon suaminya mestilah seorang yang mampu melakukan ,

1.       Berpuasa sepanjang tahun

2.       Bersolat sepanjang malam

3.       Mengkhatam  Al Quran setiap malam.

Mendengar syarat-syarat tadi, maka putus harapanlah sijahil. Lembut lututlah si abid muda dan tua.

Si abid yang sudah tua sudah tentu tidak mampu berpuasa sepanjang tahun, situa sudah tentu tak mampu solat sepanjang malam. Si muda yang kuat pun tak mampu untuk khatam Quran setiap hari.

Bila masa nak bersama dengan bini

Siang kena puasa, malam kena tahajud kena baca Quran, waktu mana nak tidur bersama. Maka semua calon-calon yang awal tadi datang bersemangat, pulang degan rasa kecewa.

Namun ada seorang lelaki handsome sanggup derita sepanjang hayat demi untuk mendapatkan cinta gadis tersebut. Siapa lelaki tersebut ?, sudah tentu bukan Hj Lutfi, sebab hj Lutfi tiada semasa tawaran tersebut diumumkan, kalau  tidak mahu juga HjLutfi terima tawaran tersebut.

Apa nak heran setakat nak Khatam Quran setiap hari , apa nak heran kalau setakat nak puasa sepanjang tahun, apa nak heran kalau setakat nak solat sepanjang malam. Biar betul  hjlutfi.

Setelah berkahwin dengan pemuda handsome tadi, baru dua tiga  malam agaknya  gadis (masih gadis agaknya)  itu terus mengadu kepada kadi bahawa suaminya tidak memenuhi syarat-syarat solat sepanjang malam, dan khatam Quran setiap hari, maka dia tuntut bubar perkahwinan mereka.

Diringkaskan cerita Si handsome mengemukakan hujah bela diri.

Sememangnya saya pengamal solat sepanjang malam . Buktikan kata kadi .

Hadis Nabi SAW Siapa yang Solat  Isyak dan solat  Subuh secara jemaah, seolah-olah ia solat sepanjang malam. Terkedu kadi.

Sememangnya saya khatam Quran setiap hari, kata pemuda hansome tadi. Buktikan kata kadi.

Hadis Nabi SAW. Sebelum tidur khatamlah Quran, iaitu dengan membaca 3 Khul. Surah  Al Ikhlas, Al Falaq dan An Nas. Betul tak Tn kadi. Memang betul jawab kadi.

Macam mana dengan puasa pula, ini mesti hang kantoi, kata kadi, sejak  menikah hang tak puasapun.

Tn Kadi jangan silap percaturan, saya ini pemuda handsome le, bukan muka saja handsome, akaipun hansome juga. Refer hadis, saya sebut ringkas saja,  kata si handsome tadi kepada kadi .

Saya puasa penuh bulan Ramadhan kemudian saya tambah enam hari puasa bulan syawal. Tn kadi recall balik, hadis yang mana satu.

Astagfirullah.. tepuk dahi si Tn kadi, kalau aku ingat semua ini, tentu aku yang booking awal gadis ini. Memang benar Nabi SAW bersabda, sesiapa yang puasa penuh bulan Ramadhan kemudian diikuti dengan enam hari bulan syawal, seolah-olah dia berpuasa sepanjang tahun.

Moralnya, apa saja amal ibadat kena ada ilmu, orang berilmu sentiasa untung dunia dan akhirat. ada untung ka ?.
 

Sunday, August 17, 2014

Jalan-jalan Kuala Sg Linggi, Melaka.

Assalamualaikum wbt.

Catatan harian.

Sabtu 16 Ogos 2014. Hari ini cuaca agak cerah, setelah dua hari hujan lebat dan banjir di beberapa kawasan di Melaka. Saya ambil peluang ronda-ronda. Minggu lepas cadang nak bermusafir ke Pahang pada hari ini, oleh kerana cuaca kurang mesra untuk bermusafir, ronda dekat-dekat ni sajalah.

Satu pesan saya untuk sesiapa yang baca blog ini, keluarlah bermusafir, lihat keindahan alam ciptaan Allah, Insya Allah dapat banyak pahala, berbanding terperap dirumah dan lepak di kedai makan, atau dok main game dengan komputer.

Ukir senyuman kepada orang lain, tambah kenalan, beri nasihat, singgah solat di Masjid, berbelanja sedikit, sedekah sedikit , banyak berdoa dan berharap kepada Allah, ini adalah ruang-ruang pahala yang boleh dipungut, ketika bermusafir. Waktu musafir kita jelas harap kepada Allah sahaja, eg. Ya Allah jangan bagi kereta aku rosak..

Tempatnya tak jauh, Kuala Sungai Linggi.

 
Ronda-ronda dengan motor cup saja lah.
 
Kuala Sungai Linggi - disitu terdapat dermaga membaiki kapal, RTC , satu pelantar terapung (bukan terapung cuma atas air) dan Kawasan bersejarah Kota Supai. Dari PD ke Pengkalan Balak, lintas saja sungai Linggi , sempadan Melaka/ NS , belok kanan, sebelum stesen bas, susuri jalan tepi sungai tersebut dan akan bawa anda ke Pelantar tersebut, melalui pelantar tersebut boleh akses ke Kota Supai.
 
Tak ada orang, seorang dua saja pelancong dan penduduk tempatan, beberapa orang kampung tengok pukat dan penjual di restoran terapung. Disini tak ada tempat mandi pantai, kalau nak mandi kena terus ke Pengkalan Balak atau Tg. Bidara.
 
Ada sepasang couple remaja, budak dekat situ juga. sedang dok cerekarama konon. Saya datang beri nasihat ringkas saja. "Bang.., kakak.. jangan pegang-pegang tau ".  yang lelaki jawab " ia.. pak cik ".
Habis le pahala aku sebab cerita disini. Tak da habisnya, niat awal bagus untuk cegah kemungkaran, maka pahala ditulis berdasarkan niat tadi, Insya Allah.
 
Eh.. ko dulu tak couple ke ?.  ada le sekali dua dengan bakal tunang, bincang-bincang nak bina rumahtangga. Memang berat untuk cegah kemungkaran, tambahan kita yang tiada kuasa, ditambah lagi kalau kita biasa lakukan kesalahan yang sama. 
 
Dua budak dalam gambar sedang bermain-main basikal dengan seorang lagi kawan mereka dia atas pelantar tersebut, saya ajak sembang dan ambil gambar. Tanya sekolah mana dan satu lagi soalan yang saya tanya...
 
Antara Kung Fu dan Silat, mana yang kamu suka ?.
 
Ketiga-tiga mereka jawab.. Tae Kwan Do.
 
Jadi, Apa tanggapan anda tentang jati diri, pemahaman dan pendidikan budaya, masa depan bangsa ?
 
Semua ini terletak kepada pendedahan dari kecil.
 
Mereka suka Tae Kwon Do kerana  disekolah banyak kelab itu, dengan uniform yang kemas, ada tali pinggang ikut 'status', bila menyukai tae kwon do atau mentyertainya akan ada kebanggaan dalam diri mereka.
 
Tea Kwondo di pasarkan dengan effektif, struktur organisasi peringkat antara bangsa yang kukuh dan berjaya menarik minat ramai orang diseluruh dunia. Kalau mereka tahu kelemahan dan cara menumpaskan serangan Tae Kwon do ( kalau setakat black belt 1st dan) , para pesilat senang saja kalahkan mereka.
 
Silat - agak tertutup, kalau disekolahpun, macam sembunyi-sembunyi saja. pelajar malu nak sarungkan baju silat selepas latihan, berbanding pelajar Tae Kwondo. Kurang pendedahan, dalam filem dan drama jarang tonjol aksi silat yang sebenar, hanya pukulan yang sama macam kick boxing saja, last sekali mirip tae kwondo. Karate lain sikit, gaya tendang pun lain.
 
Silat pun sampai peringkat antara bangsa, cuma jati diri pelajar kita, anak-anak kita yang dibiasakan dengan 'barangan import' lebih baik menyebabkan silat terpinggir ( bukan terpinggir sepenuhnya, masih ada yang mencintainya).
 
Kung Fu - sebenarnya budak-budak Melayu kurang terdedah dengan kung fu, sekadar dari filem jackie chan, bruce lee dan jet li saja. Di sekolah jarang ada kelab kung fu. Saya sendiri sekadar dapat maklumat dari majalah pendekar saja, kemudian diskusi, cara-cara menewaskan kung fu semasa belajar silat dahulu. Kung Fu dan silat, siapa hebat ?. Yang hebat terletak kepada individu. bila berlawan (sama standard ilmu)  kemungkinan silat akan menang, kalau berperang, Insya Allah Silat Akan menang.
 
Silat dan Tai Chi, itu yang saya kata kemenangan terletak pada individu.
 
Aitt.. komen bab silat pula..
 
Assalaamualaikum wbt.